Accenten in de tuin benadrukken met een prikspot

Een prikspot is een mooie manier om planten en kunstwerken in je tuin te accentueren. Een prikspot is eenvoudig te plaatsen door een pen in de grond te drukken, waar de lamp op is bevestigd. De meeste pennen hebben maar één lamp, maar er zijn ook uitvoeringen met meerdere lampen. De lampen zijn 360 graden te draaien, zodat het voorwerp dat moet worden uitgelicht optimaal in het licht kan worden gezet. Als je de vrijheid wilt om naderhand andere kleuren licht te gebruiken moet je kiezen voor een prikspot met een fitting. In andere gevallen is een spot met een geïntegreerde lamp een goede keus.

 

Een krachtige lichtstraal met een prikspot

Voor een krachtige lichtbron, bijvoorbeeld in een park, heb je een wat zwaardere lamp nodig. Ondanks dat alle lampen voor zo’n spot LED’s zijn, is het verstandig om bij hoge lichtintensiteiten te kiezen voor een spot op 220 volt. Dan loop je geen risico dat het te verlichten object na een paar uren in het donker staat. Bij objecten waarbij het minder kritisch is dat ze altijd worden verlicht is een oplossing met zonnecellen een goed alternatief. Een prikspot op zonne-energie is minder storingsgevoelig, al zal de spot bij bewolkte weersomstandigheden aanzienlijk minder lang branden dan na zonnige dagen.

 

Advies bij de aanschaf van een prikspot

Het is niet zo heel eenvoudig om je tuin met behulp van het plaatsen van een prikspot op enkele plekken goed uit te lichten. Dat heeft te maken met de kleuren van de lampen in de spots, de sterkte van de verlichting en de vorm van de objecten. Ook is het van belang dat de verschillende uit te lichten objecten in de juiste verhouding tot elkaar staan. Bij lightexpert.nl kun je daar advies over krijgen.