Een keer iets anders dan vuurwerk? Kies voor carbid

Je hebt er vast wel eens een keer van gehoord: carbid schieten. Het is in sommige delen van Nederland een traditie en het staat zelfs sinds 2014 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het doel van carbid schieten is eigenlijk altijd om een zo hard mogelijke knal te maken. Soms gaat er erom om het deksel (vaak een bal) zo ver mogelijk te schieten. Omdat de knal vaak harder wordt als er meer carbid gebruikt wordt, worden er soms zelfs gierwagens omgebouwd om mee te kunnen knallen. Wil jij ook een keer carbid schieten, dan kan je een carbid set kopen

Wat is carbid?

Carbid is een soort steenachtig materiaal wat wordt gemaakt door gebrande kalk en cokes in een elektrische oven te verhitten. Ze gaan dan reageren en zullen zich uiteindelijk binden tot 1 materiaal, namelijk carbid. In de industrie wordt het vooral gebruikt om acetyleengas te maken wat onder andere wordt gebruikt om te lassen. Daarnaast is het een grondstof voor verschillende chemicaliën. De meeste mensen kennen het echter vanwege het volksvermaak carbid schieten. Hoewel het een vrij gevaarlijk materiaal kan zijn is het gewoon verkrijgbaar voor consumenten. Het reageert in contact met water dus je moet het altijd volledig droog bewaren.

De meest voorkomende soorten ongedierte in de tuin

Iedereen die een tuin heeft zal een keer last krijgen van ongedierte. Helaas zijn er verschillende soorten ongedierte waar je in een tuin last van kan hebben. De meest voorkomende soorten ongedierte zijn in de tuin vaak muizen, mieren, boktorren en wespen. Voor je gras is de woelmuis het vervelendste, die zorgt er namelijk voor dat je gazon stuk gaat. Je wilt dus de woelmuis vangen. Daar zijn verschillende manieren voor die allemaal hun voordelen en nadelen hebben. Zo is de ene manier bijvoorbeeld minder diervriendelijk omdat hij de muis dood dan de andere manier waarbij je de muis alleen maar vangt.

Onzichtbaar ongedierte

Boktorren zijn ook erg vervelend om te hebben. De volwassen boktorren zijn eigenlijk het probleem niet, maar de larven wel. Het grootste deel van hun dieet bestaat namelijk uit hout. Dit wordt een probleem als ze bijvoorbeeld je houten kozijnen, dakspanten of meubilair beginnen te knagen. Ook heb je vaak te laat door dat je last hebt van een boktorren plaag. De larven doen er namelijk extreem lang over om volwassen te worden, soms wel tien jaar. Als je ziet dat ze er zijn ben je dus eigenlijk al te laat. Let dus goed op gaatjes in je hout.

Ongenode gast in de zomer

Het is de schrik van iedereen die in de zomer lekker buiten een barbecue houdt: wespen. Het zijn zeker nuttige dieren, ze bestuiven een hoop planten en vangen bijvoorbeeld muggen en vliegen waardoor daar geen plagen van komen. Maar dat betekent nog niet dat je ze bij de barbecue wil hebben. Ze komen af op geuren. Daar kan je twee dingen aan doen. Je kan een stukje verderop een wespenval plaatsen die lekkerder ruikt of je kan een geur verspreiden die ze afschrikt. Dat is bijvoorbeeld azijn, verbrande koffie of kruidnagel. Let er wel op dat je een wespenval kiest die ze niet doodt.