Elektrische vloerverwarming onder verschillende vloeren

Elk soort materiaal dat wordt gebruikt voor vloeren kan vloerverwarming bedekken, maar bepaalde materialen geleiden de warmte beter dan andere. Daarbij kunnen sommige vloermaterialen beschadigen bij te hoge temperaturen. In dit artikel lees je alles over drie verschillende soorten vloermaterialen die het beste werken bij elektrische vloerverwarming en hoe je deze zelf kan installeren.

Elektrische vloerverwarming Keramische en stenen vloeren

De meest gekozen vloerverwarmingen zijn keramische en stenen tegels. Keramische en stenen vloeren houden warmte goed vast, geleiden deze het beste en zullen niet beschadigen door de warmte. Dit gebeurt bij andere soorten vloeren wel veel sneller. Keramische en stenen vloeren zijn dus sowieso een erg veilige optie.

Houten vloeren, zwevende vloeren & vinylvloeren en tapijt

Massief houten vloeren zijn minder populair, deze beschadigen vaker en zie je ook vaak terug bij houten tuindeuren. De warmte kan namelijk gaten veroorzaken in het hout wanneer deze droogt en krimpt. Wil je toch graag een houten vloer met vloerverwarming? Kies dan liever voor zwevende vloeren, deze zijn beschikbaar in hout- of kunststoflaminaat. Omdat zwevende vloeren niet rechtstreeks op de ondervloer worden gemonteerd, zullen deze niet beschadigen door de warmte. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de temperatuur niet boven de 29ºC mag komen. Ook bij vinylvloeren en tapijt moet je er op letten dat de vloertemperatuur niet boven de 29ºC komt. Vinyl en tapijt isoleren en verminderen de warmtestroom. Wanneer je de elektrische vloerverwarming onder een harde vloer met tapijt gaat installeren, zorg er dan voor dat kabels alleen onder de vloer worden gelegd op plekken waar de vloer niet is bedekt met tapijt.