Ga je voor een peuterbed of een junior bed?

peuterbed

Kindjes worden veel te snel groot en ze groeien snel hun bedjes uit. Toch is het lastig om van het wiegje naar het ledikantje te gaan. Maar de stap daarna is nog groter, want ga je voor een peuterbed of voor een junior bed? Natuurlijk is het belangrijk om naar de ruimte in de kamer te kijken, naar de wensen van je kind maar ook naar welke investering je zelf wilt doen. Dus voor welk bedje ga jij?

Verschillen tussen een peuterbed of een junior bed

Een peuterbed heeft de maat 70 x 140 centimeter en een junior bed heeft de maat 70 x 160 centimeter. In eerste instantie denk je misschien dat die 20 centimeter niet zoveel verschil maakt, maar het kan best een verschil van een paar jaar zijn. Het kleine formaat bed is namelijk geschikt voor peuters vanaf 18 tot 24 maanden ongeveer. Ze passen dan nog best een tijdje erin, maar is je kindje al echt twee jaar dan is het aan te raden om voor een junior bed te kiezen. Op die manier gaat het bedje langer mee en hoef je niet een jaar later weer een nieuw bedje aan te schaffen. Kijk wel of je beschermhekjes erbij kan aanschaffen, zodat je kindje toch nog een geborgen gevoel heeft. Want vaak is zo’n groot bed, ook al scheelt het maar 20 centimeter, voor je kindje best een enorme overgang.

Vaak is het wel zo dat een peuterbed lager is dan een junior bed waardoor je kindje er makkelijker in en uit kan klimmen. Dit is iets om op te letten bij het aanschaffen van een nieuw bed. Is je kindje al behendig genoeg? Dan kan de hoogte iets groter zijn maar dat hoeft natuurlijk niet.

Een peuterbed heeft vaak extra veiligheid

Als je behoefte hebt aan extra veiligheid dan zijn peuterbedden een betere keuze. Vaak worden dit type bedden namelijk voorzien van beschermende barrières, ook wel valhekjes genoemd. Sommige bedden hebben het aan één zijde, anderen aan twee zijden waardoor je het bed in theorie zelfs in het midden van de kamer neer kan zetten.

Maar er zijn ook junior bedden die extra veiligheid hebben of waarbij je die kan aanschaffen. Het is afhankelijk van de leeftijd en behendigheid van je kindje of het nodig is om die erbij aan te schaffen.

Een junior bed is een duurzame oplossing

Wil je investeren op de langer termijn en niet over twee jaar weer een nieuw bed aanschaffen? Ga dan voor een junior bed. Ook al is de lengte ‘maar’ 20 centimeter meer, het is genoeg voor je kindje om er best wat langer mee te kunnen doen. Je doet met een peuterbed ongeveer twee a drie jaar, dus het is net wat je voor jouw kindje wilt en waar het kindje zelf ook aan toe is. Beweeglijke kinderen kunnen vaak beter een iets groter bed hebben zoals een kinderbed zodat ze zich minder beperkt voelen om in slaap te komen.