Hoe herken je design lampen? 

led winkel

Iedereen heeft lampen in huis en eigenlijk in elke ruimte vind je er wel één of meerdere terug. Lampen zijn functionele voorwerpen in het huis, op kantoor en zelfs buiten. Want de ouderwetse kaars is toch echt wel passé om een ruimte te verlichten in het donker. Je kunt bij het uitkiezen van een lamp gaan voor functioneel op zichzelf, maar je kunt het ook combineren met een design. Als je naast functioneel ook voor een design gaat dan zorg je dat de lamp juist een eyecatcher is of wegvalt in je interieur. Design lampen kun je in vele soorten en maten vinden, maar hoe herken je zo’n type lamp? 

Wat zijn de kenmerken van design lampen?

Alles wat ontworpen wordt is uniek van zichzelf en lijkt niet op elkaar. Toch hebben design lampen overeenkomsten, namelijk hun functionaliteit samen met hun vormgeving. 

Functionaliteit

De functionaliteit van een lamp kun je terugvinden in het stukje ‘verlichten van de ruimte’. De verlichting kun je op meerdere manieren uitwerking geven: sfeervol of effectief. Als je gaat voor effectieve verlichting dan kies je al snel voor een hoge lichtopbrengst en ga je minder snel voor een passend design. Als je meer op de details gaat letten kun je nog kiezen voor verschillende armaturen, maar ook voor verschillende type verlichtingen zoals een LED-lamp of een halogeenlamp. Als je kiest voor sfeervolle verlichting dan is vaak de vormgeving van de lamp ook belangrijk. 

Vormgeving van design lampen

De vormgeving van design lampen zijn allemaal uniek en vaak ontwerper afhankelijk. Ontwerpers hebben allemaal hun eigen visie en handelsmerk, waardoor je lampen van één ontwerper vaak wel kan ontkennen. Onderling verschillen de lampen in materiaal, vormgeving en functionaliteit. Als je kijkt naar een design lamp dan zijn ze vaak eigentijds en hebben opvallende ontwerpen. 

Moderne design lampen hebben vaak een strakke vormgeving waarbij minimalisme centraal staat. Dergelijke designs kun je niet alleen gebruiken in een modern huis, maar ook in een stoere industriële omgeving zoals bijvoorbeeld een kinderkamer. 

Jouw ideale design lampen 

Wat de ideale design lamp is verschilt per persoon, per moment en ook per ruimte waarin de lamp geplaatst gaat worden. Sommige personen houden juist van veel rondingen en een authentiek karakter, waarbij anderen juist voor een strak en modern design gaan. Ook kun je een afweging maken op basis van materiaalkeuze, zoals bijvoorbeeld RVS of misschien juist een natuurlijk materiaal zoals hout of bamboe. 

Design lampen bieden een breed scala aan mogelijkheden, oftewel voor ieder wat wils. Het herkennen van een design lamp lijkt ingewikkeld maar is het dus eigenlijk niet. Vrijwel altijd gaat het om een eigentijds ontwerp die vaak baanbrekend is. De ontwerper gebruikt voor zijn collectie of collecties een bepaald handelsmerk, zoals een bepaalde vorm of materiaal. Om de ruimte met lampen in een design uitvoering compleet te maken kun je bij dezelfde ontwerper kijken naar verschillende lampen. Hiermee kan je bijvoorbeeld een hanglamp combineren met een tafellamp waardoor je een rustige ruimte creëert en de ontspanning bevorderd. 

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens Muuto lampen.