Hoe kan je voorkomen dat hout krom trekt?

Heb je wel eens meubels besteld vanuit het buitenland lang moeten wachten in verband de levertijd. Om uiteindelijk er achter te komen dat de helft van de meubelen was vervormd door het hout dat is krom getrokken? Weet je hoe je dat kan voorkomen, maar weet je ook of kan worden hersteld? Sommige houtsoorten zijn enorm gevaarlijk als ze zijn krom getrokken. In dit artikel vind je informatie over verschillende houtsoorten, de oorzaken van kromtrekken, maar ook hoe je het kan voorkomen.

Hout vervorming wat is dat?

Hout vervorming ontstaat vooral door vocht, als het vochtgehalte te hoog is kan het hout kromtrekken waardoor het product vervormt. De vervorming ontstaat door het vocht als de delen van het hout niet gelijkmatig drogen. Hout vervorming kan bij alles wat van hout is gemaakt ontstaan, zoals bij meubels over ander houtsnijwerk.

Het kromtrekken van diverse houtsoorten

Niet alle houtsoorten zullen direct kromtrekken, sommige zijn stabieler en zullen ondanks de weersomstandigheden niet barsten of minder snel kromtrekken. Als je echt op zoek bent naar geschikt hout die niet snel krom trekt, dan is douglas hout kopen een goede optie. Daarnaast is ook cederhout bestand tegen hoge vochtgehaltes en zal niet snel verbuigen. Tot slot heb je ook spar als houtsoort, deze trekt bijna niet krom wanneer het vochtgehalte in evenwicht is. 

Bron: www.houtdirect.nl