Hoe maak ik mijn gevel schoon?

Omdat baksteen vol scheuren en spleten zit en vrij poreus is, vraag je me waarmee je de gevel kunt schoonmaken en wat echt werkt. Deze schoonmaakklusjes zijn wel een beetje bewerkelijk, maar er hoeven geen agressieve chemicaliën aan te pas te komen. Wil je gevelreiniging laten uitvoeren door professionals? Zoek dan naar een schoonmaakbedrijf.

Bij het schoonmaken van bakstenen buitenmuren doet een hogedrukreiniger wonderen. Baksteen heeft te lijden onder gras en mos, zonlicht en andere elementen die na verloop van tijd verkleuring of schimmelvorming kunnen veroorzaken.

Om dit te voorkomen, gebruik je hogedrukreiniging om grote oppervlakken snel schoon te maken. Een hogedrukreiniger is ook zeer effectief van mos op bakstenen af te komen.

Spoel de muur af met schoon water en voeg dan het reinigingsmiddel toe aan de hogedrukspuit. Laat het ongeveer tien minuten in de bakstenen muur inwerken voordat je het schoonspoelt.

Voor meer hardnekkige plekken kun je een borstel gebruiken om vastzittende grasdeeltjes en ander vuil van de muren los te borstelen. Spoel het af met een hogedrukspuit en breng vervolgens een afdichtmiddel aan om de muur nog langer te beschermen. Een kwart kopje zuiveringszout, klein kopje bleekmiddel en twee theelepels afwasmiddel op twintig liter water is het magische recept. Dit recept werkt ook als cementreiniger.

 

Uitbloeiing verwijderen met zoutzuur

Als je schilferige witte deeltjes op het baksteen van de gevel begint te zien, zijn dit waarschijnlijk uitbloeiingen. Uitbloeiing is wat er gebeurt wanneer minerale afzettingen die door water zijn achtergelaten, naar het oppervlak van bakstenen komen. Het kan gemakkelijk worden gecorrigeerd met een reinigingsmiddel als zoutzuur, dat gebruikt wordt voor de behandeling van zwembaden.

Wanneer je zoutzuur gebruikt, draag dan dikke rubberen handschoenen en bedek je ogen, gezicht en neus ter bescherming. Breng de oplossing aan op de bakstenen met behulp van een doek en verzadig ze grondig met het reinigingsmiddel.

Laat het vocht ongeveer een minuut intrekken. Om de krachtige effecten van zoutzuur op de gevel wee tegen te gaan, gebruik je sterk verdunde ammoniak.

Wrijf de ammoniakoplossing op plaatsen waar je het zoutzuur hebt gebruikt. Maak daarna schoon met een zachte schrobborstel en water. Laat het bakstenen oppervlak drogen, om dan afdichtmiddel aan te brengen.

 

Bakstenen muren met schimmel schoonmaken

Het poreuze oppervlak van een bakstenen muren maakt ze bij uitstek geschikt voor schimmel en mos. Vocht wordt geabsorbeerd in de bakstenen en kan opduiken in de vorm van lelijke minerale afzettingen of schimmel, die met een bleekmiddel oplossing moet worden behandeld.

Begin met het mengen van een kopje bleekmiddel in twintig liter warm water. Veeg het oppervlak van de bakstenen muur schoon met een spons en werk de schimmel- of mosgroei weg met een redelijk harde borstel. Werk het reinigingsmiddel op kleine oppervlakken tegelijk uit en spoel de muur grondig met water af als je klaar bent met een deel. Dan het volgende stuk behandelen.

 

Bron: Actief Cleaning Services