Hoe moet gebruik je chloortabletten zwembad?

kindvriendelijke camping nederland

Als het warm is buiten in de zomer en er een hittegolf is, dan is verkoelen is je eigen zwembad heerlijk. Om die reden schaffen steeds meer mensen hun eigen zwembad voor in de tuin aan. De keuze is reuze, maar de mogelijkheden zijn ook eindeloos. Als je alleen voor de kinderen een zwembad aan gaat schaffen kies je waarschijnlijk voor een klein opblaasbaar zwembad en heb je weinig tot geen onderhoud. Het verversen van het water is eenvoudig en je kan hem zo met een doekje schoonmaken. Als je kiest voor een groter variant en dan met name de opzetzwembaden dan ververs je het water niet zo eenvoudig, waardoor je met onderhoud te maken krijgt. Chloortabletten zwembad zijn dan noodzakelijk om te gebruiken, anders heb je kans op de ontwikkeling van bacteriën en dat kan oorontsteking en huidinfecties teweeg brengen.

Hoe weet je dat je chloortabletten zwembad toe moet voegen aan het water?

Je kunt er op verschillende manieren achter komen of je chloortabletten zwembad toe moet voegen aan het water. Een van de mogelijkheden is om meetapparaten te gebruiken, maar deze zijn vaak duurder in aanschaf en loont zich niet voor thuisgebruikers. Een andere methode is het gebruik van test strips waarbij je kunt kiezen tussen strips met een verschillend aantal parameters. Zo kun je kiezen om bijvoorbeeld ook de pH-waarde mee te meten en/of cyaanzuur. Afhankelijk van de waardes kun je dan chloortabletten zwembad toevoegen of eventueel nog een ander middel om te zorgen dat het water in optimale conditie is.

Hoe moet je de chloortabletten doseren?

Je kunt op verschillende manieren de chloortabletten doseren en dat is ook afhankelijk van het type chloortabletten dat je kiest. Er zijn speciale dispensers en mandjes te koop waarin je de tabletten kunt plaatsen en waarbij ze vanzelf in het water oplossen. Zo heb je een gereguleerde afgifte en niet in één keer een hoge dosis die verminderd later.

Er zijn chloortabletten zwembad die een 5 in 1 formule hebben, zodat ook bijvoorbeeld de pH-waarde wordt gereguleerd en waarbij je kunt kiezen tussen verschillende sterktes. Zo heb je voor meer water ook een zwaarder tablet nodig, terwijl je bij een klein zwembad dan misschien een overdosis in het water krijgt. Zorg in elk geval dat je minimaal één keer per week de waarden controleert en waar nodig bij vult. Meestal is het niet nodig om vaker tabletten toe te voegen omdat ze veelal een week overbruggen. Uiteraard is dit afhankelijk van de omgevingsfactoren, zoals de warmte, of je het zwembad afgedekt en de circulatie van het water.

Ook al zorgen de tabletten voor een goede hygiëne, let goed op dat chloortabletten zwembad een chemisch middel is en dat je de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt om te voorkomen dat er een gezondheidsrisico ontstaat. Gebruik bijvoorbeeld handschoenen als je de tabletten gaat plaatsen en voorkom dat huisdieren en kinderen bij de tabletten kunnen zodat er geen inslikgevaar is. Bij het plaatsen van de tabletten kunnen ook chloor dampen vrijkomen, zorg ervoor dat je deze niet inademt om irritatie van luchtwegen te voorkomen.