Last van legionella in je douchekop?

legionella douchekop

De gezondheids- en veiligheidswetgeving vereist dat verhuurders watersystemen in huis controleren op legionellabacteriën. De bacteriën veroorzaken een vorm van longontsteking die veteranenziekte wordt genoemd. Omdat we ons inzetten voor het welzijn van iedereen, helpt de volgende richtlijn jou om legionella bij jou thuis te voorkomen.legionella douchekop

Water laten lopen

Wanneer je voor het eerst in je nieuwe huis intrekt, laat je de bad- en fonteinkranen minstens vijf minuten onafgebroken draaien. Dit zal alle bacteriën doorspoelen.

Als jouw douche een week of langer niet is gebruikt, laat je water van zowel warme als koude voorzieningen gedurende twee minuten door de doucheslang en douchekop lopen. Om ervoor te zorgen dat er geen spray uit de douchekop ontsnapt, laat je deze door een emmer water of een vol bad lopen. Als jouw douche twee weken of langer niet is gebruikt, desinfecteer je de douchekop. De douchekop moet worden verwijderd en de douche moet twee minuten lopen. De douchekop moet worden gedesinfecteerd voordat hij opnieuw wordt aangebracht door hem ten minste een uur onder te dompelen in een oplossing die is bedoeld voor het reinigen van zuigflessen voor baby’s. Douchekoppen moeten ongeveer vier keer per jaar regelmatig worden gedesinfecteerd.

Temperatuur verhogen

Verhoog de temperatuur tot 60°C of hoger. Temperaturen boven 60°C doden legionella douchekop bacteriën, dus zorg ervoor dat de temperatuur van het warme water in je boiler / boiler op minimaal 60°C staat. Pas op voor brandwonden en verbranding en wees extra voorzichtig als je kinderen hebt. Legionella kan overleven bij lage temperaturen, maar gedijt goed bij temperaturen tussen 20 ° C en 45 ° C.

Als jouw eigendom enige tijd leeg heeft gestaan ​​(bijvoorbeeld na een vakantie), spoel dan het hele watersysteem gedurende twee minuten of langer door. Spoel eerst je toilet door en laat vervolgens de keukenkranen en de fonteinkranen twee minuten of langer lopen om zowel warm als koud water door te laten. Spoel vervolgens de douche door zoals hierboven beschreven. Laat tot slot alle andere kranen twee minuten lopen.