Mag je je afvoer ontstoppen met chemische ontstopper?

Mag je je afvoer ontstoppen met chemische ontstopper?

De voor- en nadelen van het gebruik van chemische ontstopper

Een verstopte afvoer kan vreselijk frustrerend zijn. Het doet zich uiteraard op de meest ongelegen momenten voor. Als het water in de gootsteen niet wegloopt, is de verleiding groot om een snelle oplossing te zoeken, zoals het gebruik van een chemische ontstopper. Maar is dit wel de beste aanpak en mag je je afvoer ontstoppen met chemische ontstopper? Lees hieronder over de voor- en nadelen van het gebruik van chemische ontstoppers en wat veilige alternatieven zijn om je afvoer weer vlot te krijgen.

Chemische ontstoppers

Chemische ontstoppers bevatten krachtige chemicaliën, waaronder natriumhydroxide en/of zwavelzuur. Deze middelen zijn bedoeld om organische verstoppingen, zoals haar en vet, op te lossen. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk verkrijgbaar, eenvoudig te gebruiken en lijken vaak een snelle oplossing te bieden bij een verstopte riool pijp.

Voordelen van chemische ontstoppers

De voordelen van het gebruik van chemische onstoppers zijn:
 • Snelheid: ze werken vrij snel om verstoppingen op te lossen, waardoor het afvoerprobleem snel verdwenen lijkt te zijn.
 • Gemak: het gebruik van een chemische ontstopper vereist doorgaans geen specialistische kennis of gereedschap, waardoor het voor veel mensen een aantrekkelijke optie is.

Nadelen van chemische ontstoppers

 • Schadelijke chemicaliën: de agressieve aard van de chemicaliën in deze ontstoppers kan schadelijk zijn voor zowel jezelf als de omgeving. Bij verkeerd gebruik kunnen ze ernstige brandwonden en oogletsel veroorzaken.
 • Milieubelasting: de chemische stoffen kunnen in het riool terechtkomen en schade aanrichten aan het milieu en het watersysteem.
 • Tijdelijke oplossing: chemische ontstoppers pakken vaak alleen het directe symptoom aan en lossen het onderliggende probleem niet op. Hierdoor kan een verstopping na verloop van tijd weer de kop opsteken.
 • Veilige alternatieven voor een verstopte rioolpijp Een verstopte rioolpijp kan op alternatieve manieren veilig worden aangepakt met: .
  • Mechanische ontstoppers: probeer het gebruik van een gootsteenontstopper met een rubberen zuignap of een ontstoppingsveer om fysiek de verstopping te verwijderen.
  • Natuurlijke ontstoppers: een mengsel van baking soda en azijn is een veilige en milieuvriendelijke manier om kleine verstoppingen aan te pakken.
  • Preventieve maatregelen nemen: Voorkomen is beter dan genezen. Gebruik afvoerroosters in de goosteen/spoelbak om haren en voedselresten op te vangen. En giet vooral nooit olie of vet in de gootsteen!

  Professionele hulp?

  Resumerend kunnen we stellen dat bij chemische ontstoppers de nadelen vaak zwaarder wegen dan de voordelen. Probeer bij voorkeur de veiligere alternatieven om verstoppingen te voorkomen en/of op te lossen. Lukt dat niet? Schakel dan professionele hulp in om de oorzaak van de verstopping grondig aan te pakken en te voorkomen dat het zich in de toekomst herhaalt.

  Meer blogs

  Voor meer goede tips over wonen kun je terecht in dit blogoverzicht.