Tips en tricks voor een mooi kantoorpand

Interieur 1

De uitstraling van een kantoor kan veel zeggen over een bedrijf, het is vaak één van de eerste dingen die opvalt, wanneer je binnenloopt. Van speels tot strak en van klassiek tot ultramodern, er zijn ontelbare opties mogelijk. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Denk hierbij aan hoe afdelingen handig ingedeeld kunnen worden of de sfeer die past bij het bedrijf. Men kan ervoor kiezen een professionele partij in te huren, om bijvoorbeeld een vlekkenplan op te stellen, het kan echter ook zelf.

 

Het vormgeven van afdelingen

Grote kans dat een bedrijf meer dan één afdeling heeft. Veel bedrijven hebben vaak een aparte klantenservice afdeling, een juridische afdeling, boekhouding, ga zo maar door. Het is vaak praktisch om binnen een pand deze afdelingen goed in te delen. Zo kan het handig zijn om de kantine een centrale plek te geven en de kantoren juist daar omheen te bouwen. Ook kunnen ruimtes waar veel klantgesprekken plaatsvinden aan het raam geplaatst worden, voor een mooi uitzicht. Om dit overzichtelijk te houden, kan men gebruik maken van een vlekkenplan. Een vlekkenplan is een soort schema waarin duidelijk wordt hoe verschillende ruimtes het best kunnen worden ingedeeld aan de hand van de beschikbare vierkante meters. Door alle verschillende ruimtes een andere kleur te geven, ontstaan er als het ware vlekken op de tekening.

 

 

Kleur en sfeer

De samenstelling van kleuren kunnen een groot verschil maken in de indruk en sfeer van een kantoorpand. Een fel roze of groen zou minder goed passen bij een advocatenkantoor, wat in een historisch grachtenpand zit. Deze kleuren zijn juist beter te rijmen bij een modern gebouw of een moderne start-up. Voor een meer klassieke sfeer zijn neutrale warme tinten passend, zoals een bordeaux rood en crème. Naast kleur kan de stijl van het meubilair ook van toepassing zijn op de uitstraling van een kantoor. Toch zijn dit slechts handvaten, geen regels die vaststaan. De inrichting van een kantoor is natuurlijk nog steeds een kwestie van smaak en over smaak valt niet te twisten.