Verlichting voor in de tuin

lichtbron

Er is niets zo lekker als in de tuin zitten op een warme zomeravond. Daar wil je natuurlijk wel het juiste licht bij hebben. Het is vaak moeilijk om daar de juiste lichtbron voor te vinden. Wil je heel fel licht, of moet het juist wat warmer licht zijn? Wat is het doel van de lamp? Moet de lamp het gezellig maken in de tuin, of is het een lamp die met een bewegingssensor aan moet gaan wanneer er iemand langs loopt? Lees er hier meer over!

Lichtplan voor in de tuin

Wanneer je gaat beginnen met verlichting voor in de tuin, raden wij aan om de tuin eerst globaal te tekenen. Ga in je tuin staan en bekijk waar en wat voor een licht je daar wilt hebben. Kies je voor een wandlamp voor buiten of een lantaarnpaal? Teken vervolgens deze punten uit in je lichtplan. Als je de punten hebt bepaald, moet je ervoor zorgen dat er ook stroom in de tuin komt. Zorg dat je de stroomkabel goed beschermd aanlegt in de tuin. Je moet dit doen om ervoor te zorgen dat het ook lang mee kan gaan en je niet per ongeluk je eigen kabel een keer kapot maakt. Wanneer je hier mee bezig bent, is het altijd goed om direct te bedenken of je meer stroompunten in de tuin gaat maken.

Kies de juiste lichtbron

Om de juiste lichtbron te kiezen, is het belangrijk dat je eerst het doel van de lamp bepaald. Wil je een bepaald punt uitlichten en moet de lamp specifiek daarop kunnen schijnen, kies dan voor een spot. Voordat je een lichtbron koopt, moet je weten welk peertje de lamp heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende lichtbronnen met verschillende peertjes te koop. Kijk daarnaast ook naar de lumen van een lamp, om de helderheid te bepalen. Twijfel je tussen verschillende lichtbronnen, dan raden wij je aan om twee favoriete lichtbronnen te kopen en deze eerst uit te proberen. Waarschijnlijk kan je makkelijker een keuze maken wanneer je de lichtbron ook aan ziet.

Een lamp met bewegingssensor

Er zijn verschillende lampen met bewegingssensor. Deze lampen zijn erg gemakkelijk in de tuin. Je kent het wel. Je loopt de tuin in omdat je wat wilt pakken in de schuur en bent vergeten om de lamp aan te doen. Met een lamp op bewegingssensor voorkom je dit probleem. Deze lamp zal direct aan gaan als jij naar de schuur loopt. Je kan deze lampen op verschillende plekken rond je huis hangen. Dit zorgt direct voor een stukje veiligheid en kan inbrekers afschrikken.