Vochtwering kelder

Het belang van vochtwering in de kelder

Water zakt altijd naar het laagste punt. De kans dat er vochtproblemen, zoals condens, een lekke vloer, optrekkend vocht, vocht doorslag of zwamgroei, in jouw kelder ontstaan, is dan ook groot. Natuurlijk zit je hier niet op te wachten. Vochtproblemen kunnen namelijk flinke schade opleveren. Naast waterschade, kunnen ze de pleisterlagen aantasten en is een vochtprobleem slecht voor het leef-, woon- en werkklimaat. Zijn vochtproblemen dan te voorkomen? Ja zeker! Door goede vochtwering, voornamelijk in de kelder. In dit blog vertellen we je graag meer over het belang van vochtwering in de kelder.

Oorzaken en gevaren van vochtproblemen

Waarom is vochtwering in de kelder zo belangrijk? Omdat vochtproblemen daar het snelst ontstaan. Bijvoorbeeld omdat er te weinig ventilatie in de ruimte is. Of vanwege de bouwconstructie. Wat de oorzaak ook is, vochtproblemen wilt u liever voorkomen. Ze kunnen namelijk voor hele ongezonde situaties zorgen, doordat er schimmel- en zwamgroei door kan optreden. Ook kan de constructie van het pand in gevaar worden gebracht door houtrot of een lekkage door scheuren in de wanden of vloeren.

Mogelijkheden van vochtwering in de kelder

Goede vochtwering in de kelder is dus noodzakelijk. Hoe zorg je hiervoor? Dat kan op verschillende manieren:
  • Door goede isolatie. Slechte of géén isolatie kan namelijk zorgen voor condensatie en schimmel op jouw muren, vocht en stank vanuit de kruipruimte jouw woning in. Het bijkomende voordeel van isoleren is dat je jouw wooncomfort verhoogt en op de energiekosten bespaart!
  • Door de wanden van jouw kelder waterdicht te maken. Hierdoor kan water niet in de muren dringen en krijgen vochtproblemen geen kans.
  • Door scheuren in een vloer te voorkomen, want dat maakt een vloer kwetsbaar. Laat scheuren voegen, bestaande voegen weer als nieuw maken en nieuwe voegen maken wanneer dit nodig is.
Wil je meer tips over goed wonen? Klik dan hier.