Wat is een energielabel voor je huis
Een energielabel aanvragen is verplicht vanaf 1 januari 2021. Bij de verkoop van een huis zitten al genoeg taken en kosten. Een energielabel regelen is de taak van de verkopende partij. Zonder energielabel riskeer je een boete. Een energielabel aanvragen is vrij gemakkelijk, en in dit artikel leggen we uit wat een energielabel is, en hoe je er gemakkelijk een kan aanvragen.
Energielabel: wat is het?
Met een energielabel kunnen de mensen die een huis kopen direct zien hoeveel energie het huis verbruikt. Dit is natuurlijk handig, omdat een onzuinig huis een grotere rekening heeft tegenover een zuinig huis. Zo staat de koper niet voor onverwachte verassingen. Een hoger energielabel betekent ook meer wooncomfort en minder CO2 uitstoot. Het huis is een stuk milieuvriendelijker.
Het energielabel is ingedeeld in klassen, van A++++ (zeer zuinig, groen) tot G (zeer onzuinig, rood). Vanzelfsprekend, hoe hoger de klasse hoe beter. Een zeer energiezuinig huis heeft een goede isolatie, energiezuinige verwarming en bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarom is het ook voor de koper verstandig om op het energielabel te letten, om dat dit heel veel kosten kan besparen.
Een energielabel aanvragen kan al vrij snel worden gedaan. Binnen 4 stappen wordt het vastgesteld door een erkende inspecteur. Als eerst kan je via een website een offerte aanvragen voor een energielabel. Op vergelijkingswebsites kan je verschillende prijzen vergelijken. Als de afspraak is gemaakt komt de inspecteur langs en stelt de kenmerken van je huis vast. Daarna wordt het label registreert in de database EP-online en ontvang je je label als pdf-document. Het label is dan voor de komende 10 jaar geldig.
Hoe krijg je een beter energielabel?
Tijdens de inspectie noteert de inspecteur ook punten van verbetering, die je bij je pdf-bestand krijgt. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld goede isolatie, zuinig stoken en hoe zuinig de installaties in je huis zijn. Ook is het belangrijk hoeveel apparaten je hebt, en hoe zuinig deze worden gebruikt. Zo kan in woningen met hetzelfde energielabel het energieverbruik toch verschillen.
Een energielabel aanvragen kan gemakkelijk en snel via vergelijkingswebsites. Een afspraak maken kan soms even duren, dus wacht niet te lang!