Wat te doen met de inboedel na overlijden?

inboedel na overlijden

Wanneer een dierbare overlijdt is dit erg kwetsend. Daarnaast komt er tijdens het rouwproces ook nog veel werk kijken. Zo dient de crematie of begrafenis geregeld te worden en zal er ook gekeken moeten worden naar het huis. Gaat een familielid hier wonen, of wordt de woning verkocht/ opnieuw verhuurd? Wanneer dit tweede het geval is, is een woningontruiming nodig. Naast de woningontruiming zelf, zal er nagedacht moeten worden over waar de inboedel na overlijden naar toe gaat. 

Zorgvuldig

De ontruiming

Op het moment dat iemand komt te overlijden, zal er dus een woningontruiming moeten plaatsvinden. Bij een huurwoning dient dit vaak eerder te gebeuren dan bij een koopwoning. Dit omdat de verhuurder de woning graag weer snel verhuurd. Wanneer een woning ontruimd moet worden kun je er voor kiezen om dit zelf te doen, of dit te laten doen. Bij zowel een koop- als huurwoning is het vaak prettig om dit te laten doen. Het is namelijk erg confronterend om de spullen van een overleden dierbare te moeten verplaatsen. 

Professioneel

Wat gebeurd er met de spullen?

Op het moment dat je ervoor kiest om een woningontruiming niet zelf uit te voeren, zul je al vrij snel na moeten denken over waar de spullen naar toe gaan. Gaan de spullen naar een familielid, of worden deze spullen gedoneerd? Dit is iets waar je vooraf goed over na moet denken. Wanneer de keuze eenmaal is gemaakt, is deze lastig terug te draaien. Bespreek dit dan ook met de andere nabestaanden en maak een weloverwogen keuze. Daarnaast is het ook van belang dat de ontruiming op een prettige manier verloopt. Hiervoor is het belangrijk dat je het juiste team inschakelt. Stop daarom tijd in de zoektocht naar het juiste team en voorkom dat er bij een ontruiming gedoe ontstaat.