Welke interieurstijlen bestaan er?

Indien je nieuwsgierig bent geworden naar de trends en de stijlen op het gebied van interieur, dan ben je gebaat bij het lezen van deze blog. Verder is het nooit verkeerd om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen van interieurs. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het type en het soort interieur waar de consument of de klant op dat moment behoefte aan heeft. Ook moet het interieur passen bij het type mens. Iedereen heeft namelijk een andere smaak. Het is de kunst om (als interieur styliste) of als adviseur op het gebied van interieur of wonen de wens van de consument te combineren met de huidige trends en ontwikkelingen. Welke interieurstijlen bestaan er eigenlijk? Dit is altijd fijn om te weten, want een goed interieur laat bovendien zien wie je bent en waar je voor staat. Lees snel verder in dit artikel en kom erachter welke interieurstijlen er bestaan!

De industriële stijl: zeer hip, modern en toch eigentijds

Er zijn ontzettend veel stijlen op het gebied van interieur op te noemen. En iedere stijl heeft weer specifieke eigenschappen en kenmerken die niet met andere stijlen te vergelijken zijn. De meest populaire interieur stijl is de industriële stijl. Dit type stijl is steeds meer in de moderne huiskamers terug te vinden. Door de eenvoud, strakke lijnen en neutrale kleuren zorg je ervoor dat er rust en tevens ruimte wordt gecreëerd. Dit kan erg handig zijn wanneer een kamer niet zo groot is, maar die toch ruim moet ogen.  De stoere elementen en soms oude materialen maken een industriële woonstijl helemaal af. Beton wordt vaak gebruikt en komt vaak terug, bijvoorbeeld een betonnen vloer. Wat verder kenmerkend is bij deze woonstijl is dat donkere kleuren worden gecombineerd met lichte tinten, bijvoorbeeld wit, crème of grijs.

De landelijke stijl: zorg voor comfort, sfeer en rust in je huis

Verder bestaat er de landelijke stijl. Deze interieur stijl is nog altijd zeer populair in de Nederlandse woningen. Met een landelijke woonstijl wordt rust, comfort en sfeer gecreëerd. Deze drie elementen vormen het uitgangspunt van deze stijl. Uiteraard is het mogelijk en ook raadzaam om zelf elementen toe te voegen uit andere stijl. Het is zeer belangrijk dat je je eigen stijl nooit het oog verliest. Klakkeloos gaan kopiëren heeft vaak geen mooi effect en het is snel terug te zien wanneer er van anderen dingen letterlijk worden overgenomen. Probeer dus te allen tijde bij je eigen stijl en gevoel te blijven.

De botanische stijl: groen en veel natuurlijke materialen

Wanneer men van veel groen en van planten houdt, dan is de botanische woonstijl een passende stijl. Is iemand fan van een heleboel planten in zijn of haar woning, dan is deze botanische stijl ook zeker aan te raden. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van duurzame natuurlijke materialen die het geheel in stijl kunnen afmaken. Bij natuurlijke materialen valt verder te denken aan riet, hout, wol, baksteen, touw of beton. De natuurlijke materialen mogen overigens niet bewerkt zijn. Dan verdwijnt de unieke touch die met deze natuurlijke materialen is bewerkstelligd. Wellicht is deze botanische stijl een goed idee als men het complete interieur wil omgooien of een nieuwe stijl wil gaan implementeren in de woning. Op dat gebied is er veel mogelijk. Architecten en interieurstylisten zullen hun kennis hiervoor graag inzetten.