Wonen in Australië?

Wonen in Australië?

Het klinkt als een exotisch en zonnig plekje in het zuidoosten van de wereld: een kangoeroewoning. Het heeft echter weinig met de zachtharige, karamelkleurige en stuiterende dieren. Tenminste, veel meer met de buidel van deze dieren. Een kangoeroewoning is een woning die bestaat uit twee huizen die met elkaar zijn verbonden. Ze hebben een aparte voordeur maar delen een dak. Het is daarmee vergelijkbaar met een tweeondereenkapwoning, maar verschilt omdat de huizen daar niet met elkaar verbonden zijn. Naar kangoeroewoningen is de laatste tijd steeds meer vraag en is met name voor mensen uit de steden een interessante optie. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Oververhitting woningmarkt

De woningmarkt is de laatste jaren bijzonder oververhit. De vraag overstijgt het aanbod op dramatische wijze, met als gevolg dat voor veel mensen simpelweg geen huis beschikbaar is. De huizen die te koop staan, worden tegen woekerprijzen aangeboden door huizeneigenaren die graag profiteren van de schaarste die er momenteel heerst. Het gevolg is dat veel starters noodgedwongen langere tijd bij hun ouders moeten blijven wonen. Dit is niet ideaal voor mensen met een partner en eventueel al kinderen. Daarom is een levensloopbestendige woning een goede mogelijkheid. Vaak hebben de ouders niet veel meer ruimte dan één of twee slaapkamers. Een kangaroewoning kan daarom voor mensen uit de steden, waar de woningnood vaak hoger is dan buiten de steden, een heel interessante optie zijn. Geen volledig eigen woning, maar toch zelfstandigheid.

Oververhitting

Om nog even terug te keren naar Australië: oververhitting is daar jammer genoeg een behoorlijk probleem, en dan gaat het niet over de woningmarkt. Door veel droogte lopen veel natuurgebieden in Australië een verhoogd risico op het ontstaan van bosbranden. Dit kan op den duur ook gevolgen hebben voor de woningmarkt (door bosbranden kunnen veel gebieden onbewoonbaar worden of de brand kan zich verspreiden en overslaan op huizen), maar veel problematischer is de invloed van dit soort branden op het de gezondheid van mens en milieu. Maak je kangoeroewoning dus extra duurzaam door zonnepanelen en een warmtepomp te plaatsen. Groene energie maakt de kans op een groene en koelere toekomst groter!