Hoe vervang je een valdorpel?

valdorpel

Het vervangen van een valdorpel is een klus die je zelf kunt uitvoeren met de juiste voorbereiding en tools. Een valdorpel zorgt voor een betere afsluiting tussen deur en vloer, waardoor tocht en geluid buiten blijven. Hier lees je stap voor stap hoe je een oude valdorpel vervangt.

Stap 1: voorbereiding

Voordat je begint met het vervangen van de valdorpel, is het belangrijk om enkele voorbereidende stappen te volgen. Haal eerst de (plak)plinten of neuten weg die de dorpel mogelijk blokkeren. Verwijder daarna de kitnaden rondom de oude dorpel met een scherp mes. Dit maakt het eenvoudiger om de dorpel later los te halen. Als je met een houten dorpel werkt, kunnen schroeven of spijkers het verwijderen bemoeilijken. Als ze niet meteen zichtbaar zijn, schuur je de dorpel licht op of gebruik je een beitel om plekken waar bevestigingsmiddelen zitten open te maken.

Stap 2: oude dorpel verwijderen

Na de voorbereiding kun je beginnen met het verwijderen van de oude valdorpel. Probeer eerst de dorpel los te wrikken met een koevoet. Als dat niet lukt, gebruik dan een puntbeitel en een moker voor stenen dorpels of een reciprozaag of een afkortzaag voor houten dorpels. Wees altijd voorzichtig; draag handschoenen en een veiligheidsbril om letsel te voorkomen. Mocht de dorpel nog steeds lastig te verwijderen zijn, dan kun je een slijptol gebruiken. Hak voorzichtig om schade aan de omliggende deurposten te voorkomen. Zodra de dorpel loskomt, verwijder je de stukken en maak je het gebied schoon.

Stap 3: nieuwe dorpel plaatsen

Nu kun je de nieuwe dorpel installeren. Bij een binnendeur kun je de nieuwe valdorpel bevestigen met een speciale kit of mortel. Voor buitendeuren en stenen dorpels leg je de nieuwe dorpel op een vochtwerende mortellaag en plaats je vochtwerende folie tussen de mortel. Zorg ervoor dat de dorpel iets schuin ligt, zodat water gemakkelijk kan wegvloeien. Zodra de mortel droog is, werk je de naden en randen af met kit voor een nette afwerking. Met deze stappen zorg je ervoor dat de nieuwe valdorpel perfect aansluit en optimaal functioneert. Lees ook: tips voor het onderhouden van gestucte muren.